Для дітей / Для тих хто іде в школу / Розповіді про тварин

Вітаємо вас на нашому сайті!
Вовк
Заєць
Лисиця
 Тварини, які відомі на території України
 
    ЛИСИЦЯ
  Хитрує лисиця не лише в казках, а й у повсякденному житті. Не раз, наприклад, спостерігали, як лисиця обдурює птахів: перекинеться на бік, відкине лапи - лежить не ворухнеться, ніби мертва. Підлетить поцікавитись сорока чи ворона - дивись і попаде хитрунці в лапи. 
                                                         
 
    ЗАЄЦЬ    
        Зайці-синоптики. Після нічної годівлі зайці йдуть до схованок зі сходом сонця. Якщо ж вони пасуться довше, при сонці, - чекай негоди. Схоже, наїдаються про запас. 
    Зайці рано нагуляли жиру - на холодну й сніжну зиму.
    Натрапиш наприкінці осені побілілого зайця, то незабаром побачиш і «білих мух»: білі зайці без снігу не ходять.
    дізнатись більше про зайця тут
         
     
    ВОВК
    Про вовка знає кожний з самого дитинства. У багатьох казках про нього говорять не інакше як про сірого розбійника.
    Вовк - один із найбільших хижаків нашої фауни. Це розумний, спритний, обережний, сильний звір.
Інші тварини, які живуть на нашій планеті


   ПІНГВІНИ
       Найбільш загартовані птахи — символ Антарктиди і живуть вони серед вічних снігів. Однак є кілька видів пінгвінів, які живуть у помірних зонах Південної півкулі й навіть у тропіках, такі як галапагоський пінгвін, який оселився біля самого екватора в Еквадорі. Але все ж ці птахи більше відомі тим, що зуміли освоїти найсуворіший клімат на Землі, де температура опускається до мінус 60 С і буяють люті урагани.
    Різновид найбільш загартованіших птахів налічує сімнадцять видів. Найбільший з пінгвінів — імператорський, його зріст досягає 120 сантиметрів, а вага до 40 кілограмів. Але якщо б він став по зросту в шеренгу всіх відомих видів, то опинився б десь посередині. А найменший пінгвін називається «малий» через те, що його зріст — 40 сантиметрів. Пінгвіни дуже дружні птахи, в холод вони тісно притискаються плече до плеча і разом переживають холоднечу.
     У таких екстремальних умовах найбільш загартовані птахи примудряються ще й пташенят виводити. Імператорський пінгвін відкладає одне яйце, а більш дрібні птахи по два – три яйця. Імператорські пінгвіни підійшли до справи висиджування пташенят з розумом: вони кладуть собі яйце на лапи, прикриваючи його пуховою складкою шкіри на черевці. Спочатку яйце зігріває пінгвін-мати, а потім пінгвін-батько, тоді як мати йде полювати. За весь період висиджування, а він триває близько двох місяців, пінгвін-батько нічого не їсть і втрачає половину своєї ваги.
     Пташеня з'являється на світ, коли настає полярна весна, яка приносить удосталь їжі. Пінгвін покритий густим пухом. Тільки малюки підростають, як батьки відправляють їх у «дитячий садок» для пінгвінів. Там за малюками доглядають дорослі, охороняючи їх від хижаків. Пінгвінята ростуть швидко і їдять з хорошим апетитом. Малюк їсть на обід шість кілограмів риби і ще вимагає добавки! У п'ятимісячному віці дитинчата найбільш загартованих птахів вперше самі відправляються в море.
     Пінгвіни не вміють літати, але на суші вони можуть проходити до двох кілометрів за годину. Відстань, яку може пройти імператорський пінгвін без відпочинку, становить до 100 кілометрів. Найбільш загартовані птахи — чудові плавці. Їхнє пір'я щільно прилягає до тіла й схоже на луску риб, а товстий підшкірний шар жиру утворює ідеальний захист тіла у крижаній воді. У здатності пірнати пінгвіни не поступаються багатьом тваринам, вони опускаються під воду на кілька десятків метрів, ганяючись за рибами й кальмарами. Безумовно, стихія цих птахів — не повітря, а вода. Розвиваючи швидкість до 40 кілометрів за годину, пінгвіни на повній підставі можуть змагатися з дельфінами.
      Одного разу познайомившись і вибравши одне одного, пінгвін і пінгвіниця залишаються вірними одне одному на все життя. Але зустрічаються найбільш загартовані птахи лише в період розмноження. Незбагненно, як після довгих місяців розлуки самець знаходить кохану серед тисяч інших пінгвінів? Виявляється, по голосу. Вони трепетно і радісно поспішають одне до одного, виконуючи тільки їм зрозумілу пісню.
     Група вчених виявила в Перу останки гігантського пінгвіна, який жив на Землі близько 36 мільйонів років тому. Вивчаючи знахідку, палеонтологи з'ясували, що пращури сучасних пінгвінів не ходили у фраках, а мали сіре та коричневе забарвлення. Зріст стародавнього пінгвіна доходив до двох метрів, а вага близько 60 кілограмів.






                БІЛИЙ ВЕДМІДЬ
        Білі ведмеді мешкають серед снігів і льодовиків. Проте ведмеді там не мерзнуть – їх зігріває тепле хутро і жирок.
    Білу шубку ведмеді вибрали не випадково. Вона маскує їх при полюванні на моржів, морських зайців, риб і тюленів. Адже сніг теж білий!
    Білий ведмідь – чудовий плавець. Частенько запливає далеко-далеко в море.
    Трохи підрісши, ведмедята вирушають з мамою бродити сніговими пустелями в пошуках їжі.



ОСЛИК    
    Кажуть, ослики бувають дуже вперті. І як їх не штовхай чи не тягни – з місця не зрушать.
    У мами ослиці народжується один віслючок. Півроку мама годує його молоком. А потім дитинча починає їсти те, що й усі віслюки. Найбільше осликам подобається сіно та овес. Хоча від яблука чи морквинки вони теж не відмовляться.
    Ослики живуть там, де тепло й сонячно. Їхні копитця пристосовані до горбиків та камінчиків. Тому кататися на осликах безпечніше, ніж на кониках. Проте віслючки не дуже швидкі.
    Коли ослики не вперті, то допомагають перевозити важкі речі. Вони дуже терплячі й можуть довго обходитися без води та їжі.



   
    ЛІНИВЕЦЬ

    Усі чимось зайняті. Але не лінивці! Вони живуть у тінистих тропічних лісах і лінуються хоча б щось зробити. Увесь час висять собі на гілках і сплять. Лінивці не падають, бо тримаються великими гострими кігтями.
    Лінивці їдять листочки, комашок та маленьких ящірок. Вони мають довгу та гнучку шию. І можуть вертіти головою на всі чотири боки. Довга шия допомагає їм діставати листочки, не пересуваючись.
    Народжуються лінивці частіше за все теж на дереві. І одразу чіпляються лапками за маму.
    Лінивці зовсім не люблять злазити з дерева. Вони роблять це лише раз на тиждень – щоб сходити в туалет!
    В їхній шерсті можуть жити метелики-огнівки. А після сильних дощів там інколи «оселяються синьо-зелені водорості».



Тварини – рекордсмени світу

         
    Найбільші тварини нашої планети — блакитні кити. Вони досягають ваги 150-180 тонн і 33-х метрів у довжину. Якщо такого кита поставити на голову, він буде заввишки з десятиповерховий будинок.


   


     Найменша тваринка — землерийка-малятко. Вона важить не більше 2 г.






     Найбільшою кількістю зубів природа наділила садового слимака, який водиться в Америці. Його язик має 135 рядів зубів по 105 зубів у кожному. Коли слимак прогризає підземний коридор, він орудує 14175 зубами.





    Черепахи бувають вагою до 480кг, довжиною до 2,5 метра, живуть до 200 років.






Білки, що живуть на Філіппінських островах, із допомогою хвоста можуть здійснювати стрибки на 70 метрів.





    Борсук - єдина тварина, яка спить на спині.


 
 
 

Є такі літаючі риби, котрі, набираючи у воді максимальної швидкості, потім літають у повітрі 150 метрів.





    Антилопа може пробігти без зупинки 100 кілометрів.
     



    
 В Індії живе павук, який може обходитися без їжі протягом 18 років.

 


 
 В ірландського оленя розмах рогів доходить до чотирьох метрів.


    


Пам'ятники собакам


         Пам'ятники поставлено собакам у Парижі — сенбернару, який врятував під час снігових заметів в Альпах 41 людину;





        у Нью-Йорку — вожаку упряжки Балту, який доставив під час епідемії у занесене снігом селище на Алясці протидифтерійну сироватку;










         у Санкт-Петербурзі — собаці, який служить медицині;




    у Борго-Сан-Лоренцо (Італія) — собаці Вірному, який 14 років щовечора ходив на автобусну зупинку зустрічати свого господаря, який загинув під час війни;





    у Токіо — упряжці їздових собак, залишених експедицією на зимівлю в Антарктиці.





Пам'ятник зайцю





    У Німеччині, в місті Кааль стоїть пам'ятник зайцям, а зображення цієї тварини є на гербі міста, оскільки саме зайці підказали колись переселенцям місце їх майбутнього поселення.